Over thee

Wat is thee?

Elke thee is uniek en kan op verscheidene manieren bewerkt worden. Vandaar dat er wereldwijd in totaal meer dan 3000 verschillende soorten thee bestaan.
Alles hangt af van de bodem, de hoogte en het klimaat waar de plant groeit. 

soortenTheeblaadjes, afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis, worden na de pluk, al dan niet gefermenteerd en gedroogd. Afhankelijk van het fermentatieproces krijg je een witte, groene, oolong of zwarte thee. Het productieproces en de graad van oxidatie zorgen er voor dat je een verschil merkt in kleur, type en smaak.
De bladeren van de Camellia Sinensis bevatten chemische stoffen (waaronder aminozuren, koolhydraten, mineraalionen, theïne en polyfenolen) die de thee zijn kenmerkende kleur en smaak geven.

In thee zit theïne net zoals in koffie cafeïne,maar dan wel in kleinere hoeveelheden.
  • Witte thee : 6 - 25 mg per kopje
  • Groene thee: 8 - 30 mg per kopje
  • Oolong thee: 12 - 55 mg per kopje
  • Zwarte thee: 25 - 110 mg per kopje
  • Koffie: 50 - 120 mg per kopje
In de strikte zin van het woord slaat het woord thee enkel op de warme drank die je maakt van blaadjes van deze prachtige theeplant.

Andere dranken die niet afkomstig zijn van deze plant vallen onder de categorie infusies.
Denk dan maar aan een infusie gemaakt van kamillebloemetjes, fruit of rooibos. In deze infusies zit geen theïne. Ideaal dus om te drinken voor het slapen gaan want er zit niets oppeppend in.
Terug naar boven