Over thee

Het perfecte kopje

Een ware theeliefhebber kiest voor losse thee. Je merkt het verschil in kwaliteit. Mooie blaadjes en natuurlijke aroma's zorgen voor een volle gevarieerde smaak.

Het uiterlijk en de smaak van een kopje thee worden beïnvloed door het water dat gebruikt wordt. Heb je "hard" leidingwater maak dan best thee met flessenwater of gefilterd water. Je merkt zeker het verschil.

Praktische tips:

Let op temperatuur van het water. Voor witte en groene thee laat je het water koken en nadien eventjes afkoelen. Door niet-kokend water te gebruiken blijft de groene thee al zijn goede eigenschappen behouden. Groene thee is vooral rijk aan catechines. Dit zijn flavonoïden met een krachtige anti-oxidatieve werking, die de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radicalen in het lichaam kunnen afremmen. 

Hoe rekening met de infusietijd van je thee. Thee laat je best niet te lang trekken. Zeker witte en groene thee niet, maar 1 à 3 minuten. Oolong en zwarte thee mag iets langer trekken, 2 à 4 minuten. Kruiden- , fruit- en rooibosinfusies mogen veel langer trekken, zelfs tussen de 5 à 10 minuten.

Gebruik het juiste materiaal. Wij vinden papieren filtertjes erg handig in gebruik. Het laat geen stukjes door en kruiden- en fruitinfusies kunnen hier goed in zwellen om op die manier veel smaak af te geven. Gebruik ook steeds een propere theepot. Twee dessertlepels natriumbicarbonaat en kokend water kunnen aanslag in een theepot verwijderen. Laat een tweetal uur staan, spoel goed om en je theepot is weer proper.

Gebruik de juiste hoeveelheid thee. De hoeveelheid thee per portie die je gebruikt is afhankelijk van jouw voorkeur en smaak maar een soeplepel thee per liter water is een aanrader. Een halve koffielepel is voldoende voor een tas. Van kruiden - en fruitinfusies mag je meer gebruiken. Experimenteer en zo zal je ontdekken wat voor jouw het beste resultaat geeft.

Bewaar je thee op de juiste manier. Thee bewaar je best in een luchtdicht blik of potje, afgesloten van lucht, licht en vocht. Op voorwaarde dat de thee correct bewaard wordt, kan je niet-geparfumeerde thee (zonder toegevoegde vruchten, kruiden of aroma’s) gerust een jaar tot anderhalf jaar bewaren en gebruiken.

"Geparfumeerde theeën" (thee met toegevoegde vruchten, bloesems, kruiden, specerijen en/of aroma's) zijn tussen de 6 en 8 maanden houdbaar.

"Kruiden" behouden tot een jaar voldoende werkzame bestanddelen.
Terug naar boven